Bilinç ve Uyku

Bilinç Nedir?

Bölünmüş Bilinç ve Uykunun Evreleri Nelerdir? Bilinç nedir diye sorulunca kadar herkes bilincin ne olduğunu bildiğini ve tanımını yapabileceğini düşünür. Oysa tanımı zor yapılan terimlerden biridir.

Bilim insanları, psikologlar, düşünürler ve sinirbilimciler bilinci tanımlamaya çalışmışlar ve farklı tanımlarda bulunmuşlardır. Bilinci en basit şekilde şöyle tanımlayabiliriz: ’’İnsanın kendisinin farkında olma durumu. ’’Bir başka tanımla ise şöyle söyleyebiliriz:

’Herhangi bir anda kafanızın içinde  ve etrafınızda olup biten her şeyin farkında olmanızdır; bunu davranışınızı, düşüncelerinizi duyumlarınızı ve duygularınızı örgütlemek için kullanırsınız. (Farthing,1992)

Bölünmüş Bilinç ve Uykunun Evreleri

Bölünmüş Bilinç Nedir?

Uyanık olduğumuz ve etrafımızı algılayıp tepkilerde bulunduğumuz anlarımızda uyanık bir bilince sahip olmuş oluruz. Ancak yaşamımızda bu uyanık bilinçten farklı bilinç halleri de yaşarız. Örneğin hayal kurmak, hipnotize edilmek ya da meditasyon yapmak. Peki bölünmüş bilinç terimini duymuş muydunuz? Basit bir tanımlamayla iki işi aynı anda yapma.

Bu çoğu zaman güzel gibi görünüyor olsa da bazı şeylerin farkına varmamıza engel olur. Örneğin hepimiz sohbet ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayız. Bunun sebebi bilincimizi sadece o ana vermeyip konuşulan şeylere de harcamamızdandır. Yine farklı bir örnekle açıklık getirmek istiyorum. Araba kullanırken aynı zamanda telefonla konuşup mesajlaştığımızda okula ya da işe nasıl vardığımıza hayret edip şaşırırız. Bu örnekte bilinçli farkındalığımızın bir kısmı arabayı sürerken diğer kısmı düşünülen şeylere odaklıydı.

Bölünmüş Bilinç ve Uykunun Evreleri

Uykunun İki Evresi (REM &NREM)

Yemek yemek kadar biyolojik bir etkinlik olan uyku sirkadiyen ritimdir (yaklaşık bir gün süren) ve iki önemli evresi vardır. REM(hızlı göz hareketi) ve REM dışı olan NREM’dir.

REM Evresi

Rüyaların %90’ı REM Evresinde görülür. Bu evrede görülen rüyalar NREM’e göre daha canlı, ayrıntılı ve gariptir. Yine bu evrede istemli kaslar kitlendiği için kişi rüyada gördüğü şekilde hareket edemez. Fiziksel olarak yorulduğumuz bir günde bedenin kendisini toparlaması için NREM’de daha çok kalınırken zihinsel olarak stresli ve gergin bir günün ardından REM evresinde daha fazla zaman geçiririz.

NREM Evresi

NREM Evresi REM evresine kıyasla daha derin ve daha dinlendiricidir. Bu evrede beden kasları hareket etmek için serbesttir(uykudayken hareket edebilme, tekme atabilme gibi).Yine bu evre içerisinde büyüme hormonu salgılanır bu yüzden çocuklar derin uykuda daha fazla zaman harcarlar.

uykunun evreleri

Daha İyi Uyumak İçin 4 Adım

(Kupferve Reynolds,1997;National Sleep Foundation,2009):

  1. Yatağınıza sadece uykunuz geldiğinde girin ve uyumak için çok fazla zaman harcamak yerine 20 dakika yattıktan sonra kalkın ve uykunuz gelinceye kadar kitap okuyun ya da hafif bir faaliyette bulunun.(mavi ekrandan kaçının)Ve tekrar uyumaya gidin.
  2. Yatağınızda uyumaktan başka hiçbir şey yapmayın. Yatağınız çalışmak ya da mavi ekrana bakmak için değil sadece uyumak için bir ipucu, hatırlatıcı olmalıdır.
  3. Uykuya dalmak için çok çaba harcayıp ne kadar uykusuz kaldığınızı hesaplamaya çalışmayın bu sadece gerginliğinizi artırıp uyumanızı güçleştirir.
  4. Düzenli bir program sürdürün. Aynı saatte uyuyup aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

Bölünmüş Bilinç ve Uykunun Evreleri…

Yazar: Ayşenur KAYA

İnstagram: @aysenur1kaya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR Ebeveyn Tutumları Nelerdir? Çocuklara Etkileri Nelerdir?

-ANKARA PSİKOLOG- -MOXO DİKKAT TESTİ- -ANKARA PSİKOLOG- -İLETİŞİM- -BDT EĞİTİMİ-