Maladaptive Daydreaming

Maladaptive Daydreaming.. Günlük hayatımızda sık sık hayaller kurarız. Bazen yoğun geçen günlerde biraz olsun dinlenebilmek için, bazen gece uykuya dalmadan hemen önce bazen de geleceğe yönelik arzularımızın, planlarımızın gerçekleşmesine duyduğumuz isteklerimizden. Bu oldukça normal bir durumdur. Fakat kurulan bu hayaller bizi gerçeklikten alıkoymaya, gerçekliğe ilgimizin kesilip hayal dünyamızda daha çok vakit geçirmemize sebep olduğunda çeşitli psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.

“Düş gücü gerçeklikten kaçmak için değil, onu oluşturmak için kullanılmalıdır.”

Colin Wilson

Maladaptive Daydreaming Nedir? Daydreamer Ne Demek?

Uyumsuz hayal kurma anlamına gelen Maladaptive Daydreaming, aşırı hayal kurmak olarak da bilinir. İsrail Hayfa Üniversitesi Sosyal Hizmet Okulu’nda Klinik Psikoloji Profesörü olan Eliezer Somer tarafından 2002 yılında tespit edilmiştir. Bireyin gün içerisinde kurmuş olduğu hayaller kişiyi gerçek hayattan soyutlar, kişilerarası  iletişimini olumsuz yönde etkiler. Zaman zaman gündelik hayatındaki sorumluluklarına, işlerine odaklanmasını engeller. Kişinin dikkat, odaklanma ve zaman yönetimi konusunda sorunlar yaşamasına, çeşitli uyku problemlerine sebep olur.

Maladaptive Daydreaming tedavisi

Kimlerde Görülür?

Uyum sorunları yaşayan hayalperestler hayatlarının bir döneminde bazı travmalara maruz kalmış olabilirler. Bipolar, obsesif kompulsif  bozukluk (okb) veya otizm spekturum olan bireyler uyumsuz hayal kurmaya meyillidirler. Dikkat eksikliği, depresyon, anksiyete (Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu, Sosyal Anksiyete bozukluğu) gibi psikolojik rahatsızlık yaşayanlarda da uyumsuz hayal kurma hastalığı görülmektedir. Uyumsuz hayal kuran bireyler yukarıda bahsedilen rahatsızlıklara sahip olmak zorunda değildir. Bazı kişiler bu rahatsızlıkları yaşamamış/yaşamıyor olmalarına rağmen hayat koşulları doğrultusunda uyumsuz hayal kurma eğiliminde olabilmektedir.

“Zihin, bazen, öyle bir darbeyi işler ki onu kendi izolasyonunda gizler. Bazen, gerçeklik sadece acıdır ve bu acıdan kaçmak için, zihin, gerçekliği terk etmek zorunda kalır.”

Patrick Rothfuss

Normal Hayallerden Farkı Nedir?

Kurulan hayaller film senaryosuna benzer bir kurguya sahiptir. Hayallerdeki kişiler bazen hayali karakterler olurken bazen de kişinin hayatındaki, çevresindeki insanlar olabilir. Kişi gündelik hayatında duyduğu veya okuduğu bir cümle, bir kelime ya da hissettiği bir duygu ile hayal dünyasına hemen kapılabilir. Hayallerine çeşitli jest ve mimikler bazen de yürüme ve konuşma eşlik eder.

Hayal kurduğunun farkında olmasına rağmen gerçek hayatına dönmek de zorluk yaşayabilir. Hayal kurarken geçirdikleri vakit arttıkça buna engel olmak istese de engel olamamaya başlar. Kişilerin hayal kurmaya yönelik karşı koyulamaz bir istekleri vardır. Bireyler hayal dünyalarında kendilerini çok iyi hissetseler de hayal kurarken yapmaları gereken işleri erteledikleri, yapamadıkları için sonrasında pişmanlık hissi ve kaygı problemi yaşayabilirler.

Maladaptive Daydreaming kimlerde görülür

Maladaptive Daydreaming Şizofreni Midir?

Hayal anında kendi kendine konuşma, jest ve mimik yapma gibi örnekler çoğu kişinin aklına şizofreniyi getirse de Maladaptive Daydreaming şizofreni değildir. Aşırı hayal kuran bireyler kurdukları hayaller çok gerçekçi olsa da bütün bunların hayal olduğunun bilincindedirler. Hayallerinin gerçek olmadığının farkında olmaları şizofreniden kesin bir çizgiyle ayırır.

Tedavisi

Henüz yeni bir kavram olan Maladaptive Daydreaming tedavisinde belirli bir yöntem bulunmamaktadır, tek başına bir psikolojik rahatsızlık olarak kabul edilmez. Sebebi tam olarak bilinmese de bireyin yaşadığı kötü olayların, yaşadığı yalnızlık hissinin bir dışavurumu olarak düşünülmektedir. Uyumsuz hayal kurma durumuna sıklıkla dikkat eksikliği, depresyon, anksiyete bozukluğu, sosyal kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.

Bu gibi durumlar yaşanıldığında bir ruh sağlığı uzmanına danışmak farkındalığınızı arttırarak yaşanılan problemlerle başa çıkmanıza, gündelik hayatınıza daha rahat bir şekilde devam edebilmenize yardımcı olacaktır.

Yazar: Haticenur Coşkun

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR Aldatma Psikolojisi ve Aldatmanın Sebepleri Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu

-ANKARA PSİKOLOG- -MOXO DİKKAT TESTİ- -ANKARA PSİKOLOG- -İLETİŞİM- -BDT EĞİTİMİ-